Officerskårens gästbok

 

Antal inlägg: 89 st.

Jan-Eric Westman, 2015-07-17 kl 14:52

Hej, trevlig sida och med många kända ansikten :)

Dennis Östbergh, 2015-05-11 kl 20:40

Tack för den skriftliga uppvaktningen på min 60-års dag.
Tack Officerskåren ,tack Björn Tomtlund

Thorbjörn Hagman, 2014-12-07 kl 15:51

Hälsning från EUFOR/ALTHEA och min ”sista” insats innan pension!


 


Jag är glad att jag nu avslutar min militära bana som officer och är officer och inte en slav under PRIO, omorganisationner, besparingar m.m. Min minnesbild kommer nu fortfarande vara positiv från ett liv i Förvarsmakten. Här har jag NCO.s m.m. som sköter beställningar, allmän service och man blir tilltalad med respekt ”Sir”. Utan för att den skull inte ha ett bra och trivsamt abetsklimat. Det är annat än vårt solidariska och genderfixerade FM.


Jag vet att min gamla arbetsplats JSS förändras samt att viss personal slutar. Ska sedan  vidmakthållande av insatser bli en Prod/FMV uppgift också? Tur att jag inte behöver uppleva den soppan!


Det är väl frugan som ibland tycker det är långsamt men två barnbarn är på väg till våren så.


 Starten här har varit intensiv, mycket att lära samtidigt som jag har omvandlat detta till en blivande familjemission utan riktigt klara riktlinjer från ATS, tur att man tar egena initiativ och meddelar fattade beslut, annars har vi väl varit kvar på Camp Butmir. Det ska nämnas att stödet från ATS, HKV Pers och även FMLOG olika delar har varit mycket gott. Nu bor vi i egna boenden centralt i ”Old Town” men ändå lugnt, bil inhyrd och from nov är det inget avdrag på dagtraktamentet eftersom vi står för hushållet själva. Inköp till två boenden för att komplettera dessa har gjorts för c:a 10 000kr.


 Jag har återtagit kontakten med min gamla vän och granne från 93/94, en guldsmed och hans fru ,som verkade i Malmö under 60-talet under 8 år (blev hovleverantör). Han kom sedemera bli leverantör till vårt svenska PX när jag var här som C S4 -98 och den tidigare leverantören visade sig vara kriminell. Så nu har armband beställts till frugan, vigselringar till yngsta dottern. Det blir nog mer.


Jag har också träffat en av de tolkar jag anställde i Srebrenica -93. Han bor också i Sarajevo och lyckades överleva -95 men inte hans familj. Han stämde i Haag den Nederländska staten för att Dutch Bat lämnade ut alla som tagit skydd hos dem. Han har fått rätt och processen fortgår.


Jag har också per tfn varit i kontakt med min andra tolk jag anställde där, en då ung pojkspoling på 19 år som nu visade sig vara en av presidentkandidaterna i årets val. Jag klarade ut att trots sina politiska framgångar, är jag fortfarande Chefen. Vi ska ta en middag tillsammans.


 Lite utflykter har det blivit, bl.a. till Srebrenica.


 För egen del har jag haft en tuff period i november med en s.k. Assessment Conference 4-5 nov som jag hade ansvar för. Den går ut på att planera utb/övn mellan EUFOR och AFBiH (Armed Forces Bosnien i Hercegovina) kommande år, + 2016/17 samt utvärdera årets insatser. Inte helt enkelt att koordinera logistik, personal m.m. i en multinationell värld där även adminstrativa regler överträffar Sverig men hästlängder, dessutom få AFBiH att ställa upp mangrannt. Det gjorde man i år och de som var med från början (5 gången nu) sa att detta var den bästa konferensen. Kul men själv var jag inte helt nöjd. Sedan föredragning för generaler (10 från AFBiH och 2 från EUROFOR) samt en mängd överstar. AFBiH är som Sverige, var får de alla generaler ifrån? Detta var första året som det genomfördes och Com EUFOR och övriga tyckte det var mycket informativt och bra. Själv tyckte jag att de kunde ha diskuterat mer och ta mer inriktande beslut, men alla andra var mycket nöjda.


 Ja det här har gjort att jag har haft långa dagar och även helger som normalt inte arbetas på. Veckan är i regel mån till fre 08.00-17.00. Därför har jag nu tagit ut min 96 timmars leave (en gång per halvår får man ta ut detta som kompensation) och ska ta det lugnt här i Sarajevo.


Levnadskostnaderna är låga ännu ingen djävla snö!


Ha en bra Lillejul, Lev väl!


Thorbjörn Hagman

Göran Andersson, 2014-11-04 kl 11:42

Rätt svar borde vara inga. Snudd på tjänstefel att inte kasta fyra shgr om man har fyra.

Göran Andersson, 2014-11-04 kl 11:41

Till Kjell Hasselroth: var hittar man de digitaliserade bilderna och VHS banden?

Stefan Jansson, 2014-05-24 kl 22:44

Kamrater,


Omvärldslaget har väl inte ungått någon... med anledningen av situationen i Ukraina så har SHAPE förstärkts med ca 60 officerare. Vårt team förstärktes med en brittisk Övlt, Toby Ingram en brittisk infanterist med ursprung i KOSB. Hans mindes väl Värmlands regemente (2nd Infantry) Tyvärr är ju bägge dessa regementen numera historia men än finns aktiva officerare som då och då råkar stöta i hop.


För övrigt besökte jag brigadmuseet i somras och vill bara säga att jag blev mycket imponerad och lite nostalgisk. Önska er all välgång med museet och plabnerar ännu ett besök i sommar.


Hälsningar från ett soligt och sommar varmt Belgien.


Stefan Jansson

Nitzer Ebb, 2013-12-04 kl 00:14

Vill bara säga att när vi gjorde lumpen så hade vi mycket duktiga officerare, bla en då mycket ung major - endast 30 bast och mycket duktiga och roliga kaptener såsom Kapten Osbeck :) ...och en stridis Fänrik Swärd :)

Anders Gidrup, 2013-06-28 kl 10:47

Hej fd kollegor!

Fick en fråga från John Pullman fd kompanichef KOSB som tog emot ett besök från oss 1987 i Tyskland. Vilja av oss deltog vid besöket? Finns det foton?

Med vänlig hälsning,

Anders

anders.gidrup@gmail.com

P-G E. , 2013-01-21 kl 15:15

Folkomröstning om värnpliktenhär i Österrike igår, den 20 januari 2013 . 60 % röstade för att behålla den. Klokt tycker jag. Tyvärr fick jag varken rösta här eller i Sverige i denna viktiga fråga. Jag är svensk medborgare och inte röstberättigad i Österrike. I Sverige avskaffades värnplikten utan folkomröstning. Tror nog att det hade blivit samma resultat som i Österrike om folket hade fått lov att säga sitt också i Sverige?


 

Stefan Jansson, 2012-11-17 kl 23:16

Kamrater,


Jag önskarer er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


Jag kan tyvärr inte närvara vid årets lillejul då jag tjänstgör vid SHAPE i Belgien och inte har möjlighet att komma till Karlstad den 15 dec. Vi (min familj och jag) flyttade till Casteau utanför Mons i augusti och vi trivs fantastiskt bra. Jag arbetar vid NATOs Operativa Högkvareter (SHAPE) vid en orgenhet som heter CCOMC COG ISAF (Comprehensive Crises Operational management Centre Current Operational Group ISAF). Mina huvudsakliga arbetsuppgifter beatår av att göra strategiska och operativa bedömningar av hur operationen i Afghanistan utvecklas. Det är ett antal rapporter till NATO HQ och FN som skall produceras med gämna mellanrum. Krävande och stimulerande. Just nu så ägnas mycket tid och resurser åt att planera fortsättningen i Afghanistan efter 2014. På plats vid SHAPE är vi fem svenskar (4 militärer och en civil) så vi är ingen direkt stor kontingent i denna 1000 man stora stab, men vi stödjer oss på våra norska bröder och systrar som är desto fler. Familjen har anpassat sig väldigt bra till den nya miljön, barnen går på den Internationella skolan och de har redan kamrater från många olika länder. Det är inte utan att jag ibland tänker på resan jag gjort, den som en gång startade på I2s kaserngård, initialt tämligen omotiverad men med goda förebilder som fick en tämligen vilsen yngling att välja väg. Det var Bertil D, Jan C, Håkan G, Anders L, Björn T Anders O och många fler som bidrog till att jag så småningom fick möjligheter som skulle leda långt längre än vad jag knappast vågat drömma om. Jag är väldigt tacksam för allt stöd jag fått genom åren. Har ni vägarna förbi Casteau, Mons, Bryssel, hör av er. Jag och Anna tar mer än gärna emot besök. Hör av er till, stejan04@gmail.com 


Än en gång, ha en riktigt God Jul och ett Gott nytt År!


 Stefan Jansson

Peter Bjork, 2012-07-25 kl 11:59

Hej och stort tack for senast! Det var verkligen kul att träffa alla gamla kamrater och kollegor och ett mycket välkomponerat program. Jag är nu åter I Bangkok och har hälsningar fr Thailand's kontingenten dvs Peter Temander, Jens Håkansson, Anders Oltorp och undertecknad. Hör gärna av er om ni har vägarna förbi.

Återigen stort tack. En fortsatt fin sommar önskas.
Hälsningar Peter Björk

Torbjörn Pettersson, 2012-07-07 kl 09:52

Tack för en givande resa i söderled med alla glada I 2-officerare. Vi var lite gråare i håret och några av oss även lite större än förr men humöret var det samma glada.
Ni som tror på min skröna att 32 g Gyttorp löser alla problem skall veta att då väntar det en lång vistelse hos Albert och hans organisation.

P-G Edl., 2012-01-20 kl 14:56

Hej alla kollegor!
Väldigt få inlägg i denna gästbok!
Kan i varje fall berätta att jag fick celebert besök här i Bad Gastein igår. Chefen för stabsavdelningen Bosse Rudf. gjorde inspektion. Inte en dag äldre än då han 1982 förhörde mig om varför soffbordet på mässen hade använts som kälke i trappan. Möjligen att både han och jag har lite mer gråa hår? Men annars samma glada I2-officerare som förr.

Steve Fogderud, 2011-12-15 kl 15:22

P-G E är du på gång lille jul på lördag

Marcus Hultvall, 2011-10-20 kl 21:25

Länge sedan jag var in på hemsidan. Mycket snyggt och bra fixat!

P-G E., 2011-09-28 kl 19:16

Officerskollegor!

På väg från Sverige till Österrike övernattade jag förra veckan i Wittstock. Denna vackra historiska stad ligger i norra Tyskland mellan Rostock och Berlin.

Av en ren slump hamnade jag på ett Gasthaus som låg direkt på slagfältet från 1636. Vart femte år uppmärksammar man denna blodiga drabbning där f.ö. vårt eget regemente spelade en avgörande roll. Alexander Leslie var en av härförarna. Se länken

Tyvärr hade jag inte möjlighet att stanna över helgen. Man invigde nämligen då en ny utsiktsplats med ett minnesmärke över slaget. Det är olika events hela 2011, se bifogad länk. http://www.wittstock.de/texte/seite.php?id=13177

Det märkliga är att Wittstock inte är ett av segernamnen på vår fana. Trots att slaget slutade med en svensk seger. – Någon som vet varför?

Hälsningar från Wien,
P-G

Anders Edström, 2011-09-01 kl 22:03

Hej!
Nu har jag upptäckt denna trevliga hemsida och lagt till den bland länkarna på Wermländska Sällskapets hemsida. Hoppas ni inte misstycker. Dessvärre blev jag endast vpl furir (89/90, Grums kompani) men intresset för Värmlands reg. är desto större.
Vänligen,
Anders Edström

Kent, 2010-03-07 kl 01:07

NSS HV vi fins kvar i stan.

Ronny Lundberg, 2010-03-01 kl 09:54

Hej Christer

Skall vi grattulera eller beklaga? Kul att höra från dig.

Mvh Ronny

Christer Nyström, 2010-03-01 kl 09:54

Hej

Idag har det då skett. Dagen man som Värmlandsinfanterist aldrig trodde man skulle uppleva. Byt från Guld till Silver , det vill säga blivit Livgardist.

Hälsningar
Christer

Ronny Lundberg, 2010-02-23 kl 13:01

Hej Johanna

Du kan nog få många svar på din fråga. Dock vill jag påstå att etappsvin var en person som jobbade inom Trossdelarna. Med trossdelarna så menar jag någon del av underhållet så som mat, ammunition, reparationer etc. Med andra ord en person eller avdelning som såg till att förbandet fick de förnödenheter de behövde.
Delen etapp går att härleda till trossdelar längre bak i tross-kedjan Etapp var även benämning på ett underhålls förband. Tross-kedjan kan skilja men här är ett exempel. Från Grupp – Pluton – Kompani – Bataljon – Brigad – Etapp. Etappen var oftast den sista delen i kedjan innan förnödenheten beställdes från den civila marknaden.
Delen svin kan troligen syfta på att man inte var underhållsförband och inte verkliga soldater.

Mvh Ronny

Ps Är det något Etappsvin som läser detta får ni gärna svara på mitt svar. Ds

Johanna Westman, 2010-02-23 kl 13:01

Hej. Jag går igenom min fars brev från hans tid som läkare i Finlands krig 1939–44 och har stött på ordet etappsvin. En googlesökning ger den här sidan som en av träffarna. Kan någon förklara vad ordet står för?
Johanna

Ronny Lundberg, 2010-01-15 kl 13:57

Hej

Kul att det sprids information om att vi finns.

Mvh Ronny

Per Granath, 2010-01-15 kl 13:57

Hej på Er alla,
Fick efter samtal med Ingvar Klang reda på att denna hemsida fanns.

Hoppas alla har lika fin vinter som vi har i Gävle,

Hälsningar,
Per

Ronny Lundberg, 2009-11-04 kl 17:04

Hej Hans

Du är välkommen tillbaka till kåren. Det är bara att du tar kontakt med oss. Info hittar du på vår hemsida.

Mvh Ronny

Hans Palm, 2009-11-04 kl 17:04

Hej,
Det var min debut på denna sida,
Den var lysande och roligt att läsa och minnas mina 5 år på I 2.
Jag råkar bo granne med Lars Hornevalls mamma nu mera.
Varma hälsningar

Hans Palm fd CME och C sekt 2

P-G Edliden, 2009-09-11 kl 11:33

Hej,

Jag ska hälsa till alla gamla bekanta från MARTIN LINAKER. Han var den förste officer från Kings Own Scottish Borderers som besökte regementet inom ramen för det utbytesprogram som Sir Henry Magnusson låg bakom. Det skedde hösten 1980 och Martin var bland annat inkvarterad hos mig, Peter Themander, Lars Hornevall och Jan Collander. Martin är idag försäkringmäklare och bosatt söder om London. Han är gift med en ryska och har två barn. Vi håller regelbunden kontakt och brukar träffas en gång om året.

Per-Ole Bohman, 2009-07-02 kl 21:47

POLTAVA 2009.
Tack alla kamrater, inkluderat också alla ni kamrater som lagt ner ett jobb i arrangerandet av resan. Att under åtta dagar få resa och uppleva allt möjligt samtidigt som man kan återta kunskap om vad alla gamla kollegor gör nu för tiden var en oförglömlig vecka. Friktioner (very comfortable bus) är bara ett bra underlag för fortsatta diskussioner som förgyller tillvaron. Ni som inte hade möjlighet att delta skall naturligtvis snarast få ta del av skrönorna som uppstod under resans gång, jag håller som bäst på att gå igenom mitt bildmaterial, blev ca 1500 bilder av varierande kvalité och innehåll, inklusive a very famous egg fanns i en rondell på vägen till Tjernobyl.
Än en gång tack och vi hörs och ses.

Jerry Andersson, 2009-06-16 kl 17:00

Hej

Jag kommer ansluta till er Poltava resa i Kiev. Jag har tidigare varit i kontakt med en firma som anordnar eco-travel till Tjernobyl. Jag har hittils anmalt 2 personer, Mig sjalv och Marcus Wilhelmson.
For er som ar intresserade av en annourlunda trip tror jag detta kan vara nagot utover det vardagliga.
For mer information om sjalva program for den resan se www.tourkiev.com and press on the Chernobyl tour.
Som ni kan se sa ar priset beroende pa antal anmalda. Om vi blir fler an 20 ar priset 135 Dollar (to be confirmed.).
Jag kommer ta anmalan den 24e under genomgangen. Ni behover ha passuppgifter redo. Detta eftersom det ar en stangd zon fortfarande och speciella tillstand maste utfardas.
Kan vara sa att det maste betalas den dagen ocksa men ar inte saker (loser det pa plats i sa fall)...

Vi ses
Jerry Andersson
Numera
CMT - Contruction and Mining technique
Service Chef Atlas Copco Ryssland

Johan Ekstam, 2009-05-18 kl 19:46

Hej skyttar,
Det är lite tunt med skyttar vid I 2 Skf Jubileumstävling gevär den 23 maj. Hör gärna av Er till mig om Ni vill deltaga. Observera att vi har skapat en Nostalgi klass för skyttar med den äldre typen av gevär såsom M/96, CG63 och CG80. Damma av bössan och kom till Sanna Södra. Anmälan via e-post till captekstam@hotmail.com

Med skyttehälsningar
Johan Ekstam
Tävlingsledare gevär I 2 Skf 100 år 2009

Peter Nilsson, 2009-04-18 kl 18:32

Hej
Under våren ger SMB (Svenskt Militärhistorisk Bibliotek) ut boken Vägen till Poltava, Slaget vid Lesnaja 1708 av Pavel Konovaltjuk och Einar Lyth. Lewenhaubt som marsceherat från Östersjökusten med sin armé förlorade slaget vid Lesnaja och anlände till Karl XII:s armé med sina spillror. Detta blev en av de konsekvenser som resulterade i utgången vid Poltava.
Peter Nilsson

Ronny Lundberg, 2009-04-06 kl 19:47

Hej Bengt och alla andra Poltava resenärer.

Poltava gruppen kommer inom kort att ge ut mer detaljer.
Flyg och hotell är beställt och det blir avresa tidig den 24 juni och vi är åter i Sverige den 1 Juli.
Det finns ett detaljerat program som är i linje med det preliminära programmet.

Mvh Ronny

Bengt Andersson, 2009-04-06 kl 19:47

Hej

Börjar sukta efter lite mer information om Poltavaresan. Kanske var det uppe något på årsmötet, som jag tyvärr missade då tjänsten kallade på min uppmärksamhet åt annat håll. Är datum bestämt för pub infokväll?
Jag har också noterat Peters litteraturförslag nedan. Professor Englunds böcker har jag nog läst de flesta i den takt de kommit ut. Boken Poltava tycker jag har allt för långa utvikningar i detaljer som gör att man förlorar lite av helheten i Karolinernas liv och vedermödor. För er som önskar något mer märgfullt rekommenderar jag att ni kastar er över Frans G Bengtssons Karl VII levnad från 1935. Den ger en bra bild över härens liv under stormaktstidens början till slut. Varning för att ca 700 sidor på 30-talssvenska i lätt nationalistisk stil kan bli lite jobbigt, men smaka på det här citatet ur boken där författaren kort beskriver ryssarnas bakgrund: Folket en handelsvara, landet en namnlöshet uppkallat efter erövrare: Ryssland och dess folk göra inte sitt inträde i världshistorien godvilligt och med egna knuffar framåt utan släpas fastmera i högst passiv skepnad in vid håret, framrotade ur kärr och skogar av allsköns grannar med vaket kynne och hård hand. Ryssland är inte något som spirat av sig själv, ingen organism med primär växtkraft, utan ett ting som alstrats i andra hand och som ett bifenomen: en formlös jäsande massa i världshistoriens landsvägsdike, vid sidan av herrefolkens stråk.
Ser fram emot kommande resa.
Vi ses/Bengt Andersson

Ronny Lundberg, 2008-12-26 kl 16:03

Tack Peter

Peter Nilsson, 2008-12-26 kl 16:03

Hej!
På lillejul fick jag frågan, vad ska man läsa för att vara förberedd inför Poltava-resan. Jag har nu kikat i min bokhylla och hittat några intressanta böcker. Mitt första förslag är förstås Peter Englunds Poltava som beskriver själva slaget. Nästa förslag är Peter Froms Katastrofen vid Poltava som beskriver hela det ryska fältåget 1707-09. För att få en översikt över Karolinens uniform, vapen, verktyg, stridsteknik mm så kommer jag att läsa Alf Åbergs och Göte Göranssons bok Karoliner. Slutligen har jag nyss läst en intressant bok av Oskar Sjöström som behandlar slaget vid Fraustadt 1706. Den nämner ingenting om Poltava men man får en bra inblick i denna tid. Finns det fler tips på vad man kan läsa innan resan???
Slutligen får jag tacka för en trevlig Lillejul och önska alla ett Gott Nytt År.
Peter Nilsson

Stefan Jansson, 2008-12-09 kl 08:20

Kamrater.
Trakiga nyheter nadde mig da jag tittade in pa hemstidan denna morgon. jag hoppas dock inte att Dans bortgang paverkar officerskarens lilljulsfirande alltfor mycket. Min uppfattning om Dan ar att han aldrig skulle tillatit det.
Jag vill onska alla kamraterna en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Ar. Jagkan tyvarr inte delta vid lillejul detta ar. Det blir forsta gangen sedan jag dubbades som jag uteblir menrakna med mig i fortsattningen.
Laget i AFG har lungnat ner sig lite och igar uppmarksammade vi att alla MEDEVAC hkp statt pa marken 24 timmar i strack det var lange sedan det hande. Det beror mest pa att Fighting Season verkar vara over och INS koncentrear sig pa overlevnad i det allt kallare och karvare klimatet. Mar varen kommer sa okar intensiteten igen.
Min tjanstgoring i AFG ar over i slutet av Januari och da aker jag omedelbart till 82nd Airbourne , Fort Bragg, NC for att delta i en ovning med 82nd. De kommer senare under aret att ta over efter 101 Air Assault i Bagram N om Kabul.
Syftet ar att gora dem mera interoperabla med NATO/ISAF, tank jag trodde alla andra foprsokte gora sig interoperabla med US Armed Forces och inte tvart om.
Avslutningsvis onskar jag er en trevlig lilljulskvall.
Framfor mina julhalsningar till alla kamraterna.

Stefan Jansson
CJ35
ISAF HQ KABUL
Afghanistan

Göran Furberg, 2008-12-02 kl 15:23

Hej
Idag den 2/12 2008 är det 74 st som anmält sig till Lillejul. Välkomna
Mvh
Lillejuls arrangörerna

Ronny Lundberg, 2008-10-22 kl 18:27

Hej

2007 var vi 82 på Lillejul. Låt oss hoppas att vi blir fler i år.

Mvh Ronny

Göran Furberg, 2008-10-22 kl 18:27

Hej på er
Glöm inte att anmäla er till lillejul. Vi har bara skickat inbjudan till medlemmar, men även icke medlemmar är välkomna. Läs inbjudan via länken på startsidan.
Hjärtligt välkomna säger vi på Varg och Underhållsbataljonen.
Mvh
Arrangörerna

Ronny Lundberg, 2008-10-09 kl 10:54

Hi Oleg
Today we are 54 persons that will visit Poltava next year and we looking forward to meet you. I would also like to thank you for the support during Björn, Henrik and Johans trip to Poltava this year.
Best regards, Ronny

Oleg Bezverkhnii, 2008-10-09 kl 10:54

I was very pleased to visit your well done site. I am not very good in Swedish but anyway, it is very good that such famous regement has such a nice site. I am also pleased to invite all members of Regement's association to visit my site dedicated to the battle of Poltava where almost all Varmland regement was perished. Few weeks ago I met Bjorn Tomtlund and three of his colleagues from the association here in Poltava. Hope to meet another big delegation next year to mark 300th anniversary of the battle of Poltava.
Med basta halsningar
Lieutenant Colonel (Ret) Oleg Bezverkhnii
Poltava
Ukraine

Ronny Lundberg, 2008-02-28 kl 10:54

Hej Thorbjörn

Mycket intresant att få en rapport från Nepal.

Mvh Ronny

Torbjörn Hagman, 2008-02-28 kl 10:54

United Nations Mission in Nepal, UNMIN

UNMIN är FN:s 4:e största Mission som är operativ nu, drygt 1 000 personer, men antalet monitorer som verkar på fältet är 242 stycken från 41 nationer.

Nepal har haft en väpnad konflikt sedan 1996. Maoisternas stridande del ”Peoples Liberation Army” (PLA) tog till vapen för att på sitt sätt försöka förändra landets styre.
Från början var det mest strider mellan polis och PLA men efter ett par års strider satte kungen in Nepals armé.
Bägge parter begick stora övergrepp mot vad vi kallar folkrätt och c:a 13 000 tusen personer dödades och många skadades. Maoisterna kontrollerade c:a 70% av landets yta, men inte de större städerna när fredsavtalet slöts den 21 november 2006. ”Comprehensive Peace Accord” (CPA) mellan Nepals regering och Maoistpartiet.
Avtalet ska bl.a. garantera:
• Att Nepals befolkning ska kunna rösta i demokratiska val utan risk för egen säkerhet.
• En ny era för Nepals möjligheter att bli en demokratisk stat, oberoende av etnisk tillhörighet, religion, kön m.m.
• Ingen av de stridande parterna ska genomföra taktiska militära rörelser
• Vapen ska samlas in och hållas under bevakning.
• Soldater under 18 år ska sändas hem.

Nepal gjorde en gemensam begäran (alla inblandade parter) till FN om att stödja fredsprocessen i Nepal. Det skulle ske genom att bl.a. ha kvalificerade civila monitorer med militär kompetens på ”fältet”.

Kortfattad blev UNMIN uppgift att bistå med att registrera vapen både bland PLA och inom Nepals armé. Varje part lämnade in exakt samma mängd vapen och dessa vapencontainers bevakas av UNMIN på 24-timmars basis.
PLA samlade ihop sin armé i sju ”Main Cantoment Sites” (MCS, en division i varje) som konstant kontrolleras av UNMIN. Nepals Armé får inte lämna sina kaserner utan tillstånd.
UNMIN har också genomfört två registreringar av PLA-soldaterna där alla som är under 18 år och alla som anslöt sig till PLA efter november 2006 ska sändas hem. Anledningen är att på sikt ska PLA integreras med Nepals armé eller andra säkerhetsstyrkor.
Dessutom genomför UNMIN mobila patruller eller helikopterpatruller över hela Nepal. UNMIN uppsöker då också civila lokala myndigheter samt den lokala befolkningen.
UNMIN ska också bistå valarbetet inför det kommande regeringsvalet.

Sverige sände ner tre monitorer från Försvarsmakten i slutet på mars 2007. Dessutom sände SIDA ner fem monitorer (alla med militär bakgrund) under sex månader som en gratistjänst åt FN.

Situationen i Nepal är mycket komplext. Fredsprocessen håller så till vidare att inga väpnade konflikter råder mellan PLA och Nepals armé/polis. Dessvärre förekommer både politiskt våld och kriminellt våld, speciellt i Terai-området (gränsar till Indien) och i Kathmandu-dalen.
Landet präglas av korruption, fattigdom och konstant brist på el, tjänligt vatten och drivmedel.
Arbetslösheten är också skrämmande vilket gör att många nepaleser arbetar utomlands.
Politiskt är Nepal en mardröm med allt för många politiska fraktioner. Regeringen består av en interimsregering av sju större partier och konstitutionen säger att alla beslut ska vara i konsensus, m.a.o. få beslut tas!
Det utlovade regeringsvalet har redan skjutits upp två gånger.
En annan viktig politisk fråga är om Nepal ska ha kvar monarkin eller bli republik.

Som personlig reflektion kan jag säga att folket vill ha fred, de vill bruka sin jord eller gå till sitt arbete (de som har) och är ganska politiskt ointresserade. Det finns en politisk kärna i många olika partier som driver ”hard lines”. De är dessa grupper som ställer till problem för Nepal. Polisen är tandlös och korrupt vilket innebär stora problem för Nepals inre säkerhet.
Nepals fattigdom och utsatta läge gör inte saken bättre. Nepal har i princip en försörjningsväg in i landet från Indien. Denna väg blockeras dagligdags av olika typer av demonstrationer som i sin tur ökar bristen på drivmedel och andra varor.

Men landet är (förutom alla sopor m.m. man upptäcker i städerna) oerhört vackert och trekking-turisterna och de som besöker djungelnationalparkerna börjar återkomma

Thorbjörn Hagman

Ronny Lundberg, 2008-01-23 kl 21:13

Hej Jan

Du är välkommen åter.

Mvh Ronny

Jan Söderberg, 2008-01-23 kl 21:13

Hej alla glada värmlänningar

Här kommer en hälsning från en gammal medlem som numera arbetar på FMLOG Teknikdivisionen i Arboga sedan 2003. Med den situation som försvarsmakten ånyo hamnat i börjar man fundera ens beslut att jobba kvar inom FM. Jag valde att jobba kvar då min tjänst flyttades från Karolinen till Arboga. Flytten ångrar jag dock inte. Arbetsmarknaden var och är tämligen död i Värmland och dessutom så trivs vi väldigt bra här i Köping.
Under min julledighet satt jag och surfade och hamnade på denna trevliga hemsida. Jag läste att ni bl.a arrangerar lillejul. Sedan brigaden lades ner 2003 har mitt medlemskap fallit i personlig glömska. Såg dock att man kunde återanmäla sig genom att betala 500 kr +årets medlemsavgift. Vore kul att återinträda som medlem om detta är OK
MVH Janne S

Steve Fogderud, 2007-12-13 kl 19:17

Nu är det dax igen men var är P-G Edliden vad kan vara viktigare än gamla vapenbröder från I2,
Vore så kul att höra P-G :s uppfatning om Oslo övn. eller för den del Älvdalen Januari 78 Ja eller om kapade polisbilar efter besök på Resturang Sola

Ronny Lundberg, 2007-12-05 kl 20:00

Hej Bengt
Tack för förslag på namn på personer som vore intressant att ha med. Lycka till med jakten.
Mvh Ronny

Bengt Andersson, 2007-12-05 kl 20:00

Hej

Kan som vanligt inte närvara på Lillejulsfirandet då denna alltid verkar sammanfalla med en traditionell hjortjakt jag och några komisar åker iväg på varje år.
Trevlig idé med Poltavresan. För att spinna vidare på den historiska bildning en sådan resa kan ge, kanske en erkänt duktig berättare och historiker kunde lockas med på resan. Mitt förslag är att man försöker locka med Peter Englund eller Herman Lindqvist.

Glad Lucia, God Jul och ett Gott Nytt År/Bengt

Ronny Lundberg, 2007-11-20 kl 09:44

Hej Anders

Har du fått något svar ännu?

Mvh Ronny

Anders Unger, 2007-11-20 kl 09:44

Hej på Er Alla
Då var det alltså återigen dags för årets höjdpunkt.
Ser fram att träffa alla gamla goda kamrater som man alltför sällan träffar, men som på Lillejul dyker upp som en påminnelse från tider som flytt..........
Enligt sed från de sista årens Lillejulsfirande hoppas jag att vi ses på någon lokal innan vi gemensamt, dock inte i någon samlad tropp, marscherar till fots eller medelst droska, till foten av Kasernhöjden.
Hoppas att se många bekanta nunor den 15/12.

Ronny Lundberg, 2007-11-05 kl 15:12

Välkommen hem
Njut av din semester så att du orkar med Lilljul.
Mvh Ronny

Håkan Grahn, 2007-11-05 kl 15:12

Hej på er
Meddelar härmed att jag åtevänt till fosterlandet efter drygt sex månader i Kosovo. Jag kommer att njuta av semester i november och återvända till jobbet i Örebro i början av december.
Håkan

Ronny Lundberg, 2007-10-27 kl 23:03

Hej Gunnar
Här är ytterligare ett sätt hur vår gästbok kan användas, vilket jag tycker är bra.
Mvh Ronny

Gunnar Björk, 2007-10-27 kl 23:03

Vill meddela att undertecknad, Björn Tomrtund, Tomas Krook och Peter Temander firade Peter Björks 50 årsdag i Bangkok den 10 oktober. Med från Manilla var Karlstads bördige Tomas Jämtander och Björns son Klas.
Allt gick bra och var mycket lyckat.

Ronny Lundberg, 2007-10-17 kl 21:47

Hej Stefan.
Kul att få höra lite om jobbet i FM. Hoppas att fler tar möjligheten att ge oss beskrivningar av vad vi gör.
Mvh Ronny

Stefan Jansson, 2007-10-17 kl 21:47

Kamrater
Jag skall bidra lite till ett levande forum. Först och främst vill jag visa min uppskattning till er som agerade i minnesstenfrågan. Bra agerat Bengt och övriga!
Jag kan vidare meddela att jag numera tillhör HKV (ett förband numera) sedan 2005 med placering vid Operationsstaben i Uppsala. Men säg det som varar, efter jul flyttar vi in till Lidingövägen 24. För er som valde att stanna i Värmland hoppas jag att ni upplever en stabilare tillvaro än vad vi FM anställda lever i. Om det fanns ett VM i att inneha flest lagfarter på kortast tid så tror jag att jag skulle kunna kvala in.

Jag arbetar i huvudsak med planering, vidmakthållande och avveckling av FM pågående insatser. Jag är för tillfället chef för koordineringssekt på J3 (current ops) men jag kommer att tillfälligt lämna min befattning för 7 månaders tjänstgöring i ISAF HQ (Kabul) med rotation till Afghanistan 14 juli nästa år. Jag skall tjänstgöra som stf chef på J3 CONOPS, vilket innebär planering av pågående operationer på medellång sikt.

För er som följer försvarsdebatten i tidningarna så har ni sannolikt lagt märke till att vi just nu genomför någon form av maxtest (SUDAN, TCHAD och NBG) med flera insatser som planeras och skall sättas in i rincip samtidigt. Så just nu har vi ingen brist på arbetsuppgifter däremot saknar vi stabskraft. Så finns ni dugliga kaptener, majorer eller överstelöjtnanter på reservstat som är intresserade av att tjänstgöra en period vid operationsstaben eller delta i någon insats i utlandsstyrkan hör av er. När det gäller rekrytering till ovan nämnda förband är den klar men det går väldigt snabbt innan en eventuell rotation skall rekryteras och vi har idag många officerare och reservofficerare ute i staber och förband.

Det var ett litet bidrag till forumet och en liten orientering från FM insatsledning. Jag planerar traditionsenligt att delta i Lillejul och ser fram emot att träffa många gamla kamrater från Regementet.
Mvh/
Stefan Jansson

Ps Ni som lockas att hugga på betet, ring 08-788 7369 tjtid alt 070-3276457 övrig tid så. Ds

Ronny Lundberg, 2007-09-06 kl 11:25

Hej Henrik
Hoppas ditt inlägg triggar många andra att svara. Skall försöka ge en blänkare även på start sidan om gästboken.
Mvh Ronny

Henrik Larsson, 2007-09-06 kl 11:25

Hej

Nu var det länge sedan någon skrev i gästboken.
Vad tycker ni om Tomtlund förslag om en resa till Poltava 2009. Jag tycker det är ett mycket bra förslag.

Mhv
Henrik

Ronny Lundberg, 2006-11-30 kl 13:57

Ja ett besök av P-G kanske kan höja stämningen ännu mer.
Hur många kommer i år? I fjol var vi ca 90 pers.
Mvh Ronny

Steve Fogderud, 2006-11-30 kl 13:57

Hej Kamrater
Skall vi vara förvånade att P-G Edliden hadde en FBK flagga fyra meter upp i hv -rike.
Föresten HEJA PG Kommer du på lille jul vi saknar dej där.

Ronny Lundberg, 2006-10-23 kl 10:01

Hej Tony
Stadgarna säger att man skall varit officer vid I2 Fo/52 eller IB2.
Skicka namn, Adress, telefon, födelsedata till offkaren@telia.com
Betala avgifter enligt hemsidan, de finns under information.
Mvh Ronny

Tony Holmgren, 2006-10-23 kl 10:01

Saknar kamratlivet inom officerskåren. Skulle vilja bli medlem i off kåren men vet inte hur jag gör. kan någon hjälpa mig.
Hälsningar Tony

Jonny Brandt, 2005-12-18 kl 14:47

Vill bara skicka ett stort TACK till gamla vargar och etappsvin för en trevlig kväll (lillejul).
Jonny Brandt

Ronny Lundberg, 2005-12-13 kl 11:27

Hej Johan.
Kul att du använder hemsidan. Vilket gör att vi alla får höra berättelser runt om från gamla I2:are.
Mvh Ronny

Johan Rülcker, 2005-12-13 kl 11:27

Trevligt att offkåren finns kvar tills vidare, jag och flera med mig hade den felaktiga uppfattningen att verksamheten var på väg att läggas ner.
Jag hänger gärna med som medlem i offkåren av ren tradition även ifall jag inte är i värmland så ofta numera.
Roligt att det blivit stil och fart på hemsidan också, den är helt klart ett ansikte utåt.

Ronny Lundberg, 2005-12-12 kl 20:40

Hej Jonny.
I skrivande stund är vi 91.
Skall bli kul att åter få träffas.
Mvh Ronny

Jonny, 2005-12-12 kl 20:40

90 anmälda till Lillejul fantastiskt, det skall bli kanonkul.

Ronny Lundberg, 2005-11-20 kl 15:16

Hej Fredrik
Kul att du använder gästboken. Så att vi kan få lite nyheter från Balkan.
Mvh Ronny

Fredrik Svärd, 2005-11-20 kl 15:16

Hej allesomsammen,

Det finns fortfarande ett par värmlänningar kvar på Balkan efter att Bengt Fransson åkt hem. Jag och Daniel Medina kämpar på nu i det kalla, sargade och snöiga Kosovo. Den 14 december är det rotation mot Sverige. Tyvärr kommer jag ej att delta vid Lillejul då det även i år går av stapeln samma dag som Livgardets Lillejul. Det är synd, skulle vara kul att träffa er alla igen.
ha det,
Maj Svärd, Chef B-COY KS12

Ronny Lundberg, 2005-11-17 kl 14:14

Hej Håkan
Även jag har pratat med Jonas om Örnie Open och det verkar som om det blir av 2006.
Tack för orden om hemsidan.
Mvh Ronny

Håkan Grahn, 2005-11-17 kl 14:14

Vill ge mitt beröm till hemsidan o samtidigt bejaka Jonas idé om Örnie Open.
Ska bli trevlig att träffas på Lillejul

Ronny Lundberg, 2005-11-12 kl 23:38

Hej Jonny
Hemsidan kommer att leva så länge som det finns material att publisera och lever den återvänder medlemarna.
Mvh Ronny

Jonny Brandt, 2005-11-12 kl 23:38

Hej på er alla

Måste åter ge beröm för att hemsidan lever.
Jag tror även att antalet besökare, om sidan fortsätter att leva kommer att öka efter hand.

Ronny Lundberg, 2005-09-25 kl 22:28

Hej Steve
Tack för ditt inlägg, även jag tror att detta kan vara ett sätt att hålla kontakten.
Mvh Ronny

Steve Fogderud, 2005-09-25 kl 22:28

Nu har sidan blivit trevlig och bra, och nu när det slut i armen för många av oss kan
det här bli ett trevligt forum ibland.

Ronny Lundberg, 2005-09-07 kl 16:58

Hej Marcus
Tack för ditt inlägg och välkommen till livet utan för Försvarsmakten.
Mvh Ronny

Marcus Hultvall, 2005-09-07 kl 16:58

Muck
Hej på er alla civilister (förutom några få kvarvarande!!) Sällar mig härmed till de som i fortsättningen kommer att sitta och prata om hur mycket bättre det var förr! Känner plötsligt ett tilltagande behov av att söka trygghet bland gamla Infanteri bröder efter att ha bedrivit konstgjord andning på Krigar traditionen i 5 år utan någon större förståelse från några andra, än de på det sista mekaniserade infanteri kompaniet i Värmland! (Det finns några enstaka till!!)
See ya on civvy street! Mvh! Marcus.

Jonny, 2005-08-30 kl 13:17

Bra förslag Micke

Jonny

Mikael Sjöqvist, 2005-08-30 kl 13:17

Hej
Har funderingar på om det inte borde dras igång en enkel form av pubkväll i lokaliteterna på vårt gamla område i Karlstad.
Om jag löser alla bitar med bokning av lokal och folk som står i baren, skulle vi kunna lägga en blänkare om detta på vår fina nya sida, allt i syfte att få lite folk till en enklare form att träff. Återkommer efter att jag pratat med barmästarna. Tror du det går det stick i stäv med någon annan form av verksamhet? //Micke Sjöqvist

Ronny Lundberg, 2005-08-27 kl 15:12

Hej Göran
Trevligt att se gästboken för kommunikation mellan medlemmar.
Mvh Ronny

Göran Furberg, 2005-08-27 kl 15:12

Angående Örnie Cup
Får man vara med som caddie, om man inte spelar golf?
mvh / Fur

Ronny Lundberg, 2005-08-25 kl 20:41

Hej Jonas
Hoppas du får bra gensvar på Örnie Open.
Mvh Ronny

Jonas Seleskog, 2005-08-25 kl 20:41

Hej.
Jag och allas vår egen Bert-Ola Jansson har funderat på att dra igång Örnie Open igen. Bryngfjordens golfbana ligger ju till hälften på gammal känd infanterimark. (gamla närövningsfältet) Det vore kul att återuppliva denna tävling, mest för att träffas och prata om gamla minnen. Vi får se när och om det blir dags att svinga klubban där vi tidigare tryckte iväg kulor och krut. Jonas Seleskog

Ronny Lundberg, 2005-07-23 kl 16:09

Hello Hugo
I think this is great that a person from Bilthoven can find a picture of his great-great grandfather. Yes Hugo use the foto on your website. I have also sent Hugo an e-mail.
Regards Ronny

Hugo G. von Meijenfeldt, 2005-07-23 kl 16:09

L.S. Thank you very much for displaying the picture of my great-great-grandfather Count Johan August Meijerfeldt.
For me it is the first color photo of any painting of him. Unless you disapprove or would know a better photo, I would like to include it in my website.

Ronny Lundberg, 2005-07-14 kl 10:57

Hej Patrik
Tack för att du ger oss feedback.
Mvh Ronny

Patrik Svensson, 2005-07-14 kl 10:57

Hej på er. Nu börjar det bli ordning på hemsidan igen. Det är roligt att se. Jag har under en längre tid eftersökt detta, då det varit svårt att få tag på protokoll mm. Ha en bra sommar
//Patrik

Ronny Lundberg, 2005-07-06 kl 17:10

Hej Stefan
Kul att flera börjar använda Gästboken.
Mvh Ronny

Stefan Szirmai, 2005-07-06 kl 17:10

hej på er allihopa. ha en bra sommar